Alfajore - Noe godt til kaffen

Begynn med å lage sukkerlake: Kok opp 30 ml vann med 30 g sukker. La koke inn litt og ta av varmen. Samtidig grovhakkes mandler og hasselnøtter og has i en tørr stekepanne. Rist i noen minutter, men ta av varmen før nøttene svir seg. Avkjøl de ristede nøttene og ha dem i kjøkkenmaskinen for finhakking. Det skal bli en melete masse. Ha honningen i en stekepanne (helst med teflon) og sett på varmen. Skru av og ta av varmen når all honningen har smeltet og begynt å koke skikkelig. Rør så alle ingrediensene inn i honningen: Nøttemelet, strøkavringen, hvetemelet, krydderene, sesamfrøene og sukkerlaken. Rør denne svært klebrige massen godt sammen. Ha massen over på bakepapir. Press den litt sammen med hendene. Prøv å dele opp deigen i 18-20 like store deler. Klem hver enkeltdel sammen i hånden, så de blir kompakte. Bruk så håndflaten til å rulle ut sylindere. Jeg bruker også en liten plastfjøl til å rulle sylinderne jevne på bakepapiret. Når alle er ferdigrullet, kokes enda en sukkerlake, denne med 70 g sukker og 70 ml vann. Hell laken over i et lite, flatt kar og la den avkjøles noe. Ha rikelig med melis på en tallerken. Rull så hver del i sukkerlaken, én etter én, og legg dem tilbake på bakepapiret. La dem få tørke en stund. Deretter rulles alfajoresene i melis (bruk hendene) Alfajoresene er nå ferdige, og kan spises eller legges til lagring. Lagr dem gjerne sammen med tørkede duftroser, slik at de fanger opp aromaen.

Ingredienser til 18-20 stykker: 30 g (2½ ss) sukker
30 ml vann
40 g hasselnøtter
80 g mandler
200 g honning
100 g strøkavring
2 ts hvetemel
1 strøken ts kanel
1 knivsodd nellikpulver
1 knivsodd korianderpulver
1 toppet ts sesamfrø
Til ytterlaget:
70 g sukker
70 ml vann
50 g melis.
Evt. tørkede roser for aromaen